Hari ini saya akan share resipi membuat "Ikan Pari Asam Pedas"
Bahan - bahan:
- 2 bahagian ikan pari
- 1 bunga kantan (dibelah 4)
- 1 ikat daun kesum
- 1/2 sudu kecil pes asam jawa
- 1/2 sudu besar garam
- Kacang Bendi (ikut suka berapa banyak)
- 1 biji buah tomato
- 200ml air
Bahan kisar:
- 5 ulas bawang merah
- 1/2 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 senduk cili kisar (dicadangkan 5-6 sudu besar)
- 1 ibu jari belacan
- 1/2 inci kunyit hidup (pilihan)
Cara - cara:
a) Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi. Bila garing dan naik minyak, masukkan air dan bunga kantan.
b)Masak hingga mendidih,baru dimasukkan ikan,pes asam jawa dan daun kesum.
c) Renih atas dapur dengan api perlahan dan masuk kacang bendi, buah tomato, garam dan serbuk perasa.
No comments:
Post a Comment